Tsingi tähtsus kartulikasvatuses

Tsink on oma toimelt sarnane mangaanile ja magneesiumile - seda seotakse ensümaatilistes protsessides. Seega on tsink oluline, et kaitsta taimi proteiinide denatureerimise (valkude omaduste muutumise) eest. Koos kartuli mahapanekuga antud tsink vähendab hilisemat nakatumist harilikku kärna ja hõbekärna. Mugulate moodustumise ajal aitab tsingiga väetamine saada tugevama koorega kartulimugulad.

 

Tsingipuudus kartulil

Kartulis on tsingipuuduse tunnused varieeruvad. Tavaliselt on lehed väiksemad ja taimed kasvult pisemad ning kängus. Lehed on sissepoole kaardus, meenutades sõnajalga. Hallikast pruunini ja kuni isegi pronksja varjundiga laigud ilmuvad algul lehe keskele ning levivad hiljem kõikjale.

Toiteelementide mõju kartulile ja puudushaigused

Igal taimetoiteelemendil on kartuli väetamisel oluline mõju. Vali altpoolt toiteelement ning saad rohkem teada selle mõju ning vastava puudushaiguse kohta.

Millised omadused iseloomustavad kartulit?

Siit leiad üldist infot kartuli, selle toitainete vajaduse, väetamise ning tootmise kohta.