Erinevatel sortidel tehtud katse USA-s näitas, et ensümaatiline värvimuutus sõltub kaaliumist. Kaalium mõjutab orgaaniliste anioonide nagu näiteks sidrunhappe või askorbiinhappe sisaldust (nt. vitamiin C mugulates). Neil kahel molekulil on antioksüdatiivne funktsioon, mis vähendab ensümaatilise ja mitte-ensümaatilise värvimuutuse esinemissagedust, aeglustades oksüdatsiooniprotsessi.
Magneesium
Madal magneesiumi tase võib suurendada vastuvõtlikkust ensümaatilisele värvimuutusele.
Katse USA-s näitas, et ensümaatiline värvimuutus sõltub magneesiumist.
Boor
Boor vähendab fenoolide oksüdeerumist, mis vastutavad ensümaatilise värvimuutuse eest. Seega, hea booriga varustatus vähendab ensümaatilise värvimuutuse esinemise kartulimugulates.
Katse USA-s näitas, et ensümaatiline värvimuutus sõltub boorist.
Teised agronoomilised võtted, mis mõjutavad kartuli mugulate värvimuutust
Kasvatajad saavad vähendada mugulate värvimuutust järgnevate võtetega:
- Vastavalt tootmisvajadusele, valige õige sort
- Hoolikas koristamine ja sorteerimine vähendab füüsilisi kahjustusi ja mugulate muljumist
- Tagage vajalikud hoiustamistingimused
- Kastmine välistab või viib haiguste, näiteks hariliku kärna, esinemissageduse miinimumini
- Koristamine hea ilmaga vähendab mugulate füüsilisi kahjustusi ja muljumist
- Hoiustamisel kontrollige temperatuuri ja niiskustingimusi