Märgmädanikku nakatumisse vähendamine

Kartuli tasakaalustatud väetamine kuni koristuseni mõjutab mugulate hilisemat hoiustamist. Märgmädanikku nakatumist aitavad vältida peamiselt kaltsium ja boor.

Mugula märgmädanikud on sooja ilmaga levivad bakterhaigused, mis sisenevad kartulimugulatesse läbi koore mehaaniliste vigastuste või kärnade ning tekitavad hoiustamisel mugulate mädanemist. Enamasti on tekitajaks Erwinia spp.

Väetamine ja kartuli märgmädanik

Kaltsium

On tõestatud, et mugulate koore tugevdamisel kaltsiumiga väheneb mugulate hoiustamisel nende nakatumine Erwinia põhjustatud märgmädanikku.

See katse näitab seost kaltsiumi kättesaadavuse, koores sisalduva kaltsiumi ja märgmädaniku tekitaja Erwinia põhjustatud kartulite kaalu vähenemise vahel.

Kaltsiumi suur sisaldus mugulas vähendab plekilisuse tekke riski koristusel ja saagi hilisemal transpordil. Erinevad sordid omastavad kaltsiumit erinevates kogustes, kuid kaltsiumnitraadi kasutamine ammooniumnitraadi asemel viib kaltsiumi omastamise maksimumini ning vähendab vigastuste tekkimise riski mugulatel, mille kaudu haigustekitajad hiljem siseneda saaksid.

Kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi kõrval on boor oluliseks elemendiks taime rakuseintes. Boor käitub kui tsement pektiinide vahel, pakkudes ühtset jõudu rakukudedele. Seega mõjutab boor kartulimugulate ladustamisel kvaliteediomadusi, kuid optimeerib kasvuhooajal ka kaltsumi omastamist, mistõttu on kartulitaimede tasakaalustatud toitumise kindlustamisel tähtsaks elemendiks.

Katsed näitavad, kuidas mõjutab boor mugulate kaltsiumisisaldust ning mugulasisest roostet.

 

Muud viljelusvõtted, mis vähendavad mugulate nakatumist märgmädanikku

  • Varajane koristamine, see väldib hilist haigestumist või mugulate kvaliteedi langemist
  • Pöörake tähelepanu, et koristamisel ja sorteerimisel oleks risk kartulite mehaaniliseks vigastamiseks või plekilisuse tekkeks minimaalne
  • Ladude desinfitseerimine vähendab haiguse edasikandumist
  • Koristage kartulid heades koristustingimustes, et vältida nende mehaanilist vigastamist ja seeläbi haigustesse nakatumist
  • Ladude töötlemine (nt fungitsiidiga) vähendab haiguse arengut
  • Kontrollige, et ladude temperatuur ja niiskus oleksid õiged.

Kuidas tõsta kartuli kvaliteeti?

Siit leiad Yara nõuanded, kuidas tõsta kartulisaagi kvaliteeti.