Rapsi tootmine maailmas

Aastatel 1975-2007 on rapsi tootmine maailmas kuuekordistunud. 19-ndal sajandil kasvatati rapsi määrdeaine saamiseks aurumasinatele. Tänu kõrgele glükosinolaatide sisaldusele oli saadav rapsiõli mõruda maitsega ning seda kasutati vähe loomasöödana ning inimeste toiduks. Sordiaretuse tulemusena on glükosinolaatide sisaldust rapsis suudetud vähendada ning selle maitse on muutunud vastuvõetavamaks.

Täna kasvatatakse rapsi nii loomasöödaks, taimse õli tootmiseks inimestele kui ka biokütuse saamiseks. Biodiisli tootmine rapsist on alates 2002. aastast järjepidevalt kasvanud nii Euroopa Liidus kui USA-s, ulatudes 2006. aastal 6 miljoni tonnini aastas.

Maailma suurim rapsi tootja on Kanada, talle järgneb tihedalt Hiina. Enamus rapsi tootmisest on koondunud parasvöötmesse, erandiks on India.

20 riiki, kes 2013. aastal kõige rohkem rapsi kasvatasid

Riik Kogutoodang Koristuspind kokku Keskmine saak
milj. t. milj. ha t/ha
Kanada 17,94 8,01 2,2
Hiina 14,40 7,50 1,9
India 7,82 6,34 1,2
Saksamaa 5,78 1,47 3,9
Prantsusmaa 4,37 1,44 3,0
Austraalia 4,14 3,27 3,4
Poola 2,68 0,92 2,9
Ukraina 2,35 1,00 2,4
Inglismaa 2,13 0,72 3,0
Tšehhi 1,44 0,42 3,4
USA 0,88 0,69 1,3
Rumeenia 0,70 0,29 2,4
Taani 0,69 0,18 3,9
Valgevene 0,68 0,40 1,7
Leedu 0,55 0,26 2,1
Ungari 0,53 0,20 2,6
Slovakkia 0,37 0,14 2,7
Iraan 0,35 0,17 2,1
Bulgaaria 0,33 0,13 2,5
Maailmas kokku 72,53 36,37 2,0

Allikas: FAO, 2014

90% maailma rapsisaagist toodeti 2013. aastal 12. riigis   

Millised omadused rapsi iseloomustavad?

Siit leiad üldist infot rapsi, selle toitainete vajaduse, väetamise ning tootmise kohta.