YaraLiva®

Kõrge kvaliteediga kaltsiumnitraatväetised, milles kiiresti lahustuv lämmastik koos taimi tugevdava kaltsiumiga. Stimuleerivad taimi kiirele kasvule, aidates kindlustada kõrge kvaliteediga saaki, mida on lihtne turustada.

YaraLiva väetised

Norrakeelne sõna "Liva" tähendab "Elu"

Valikut kaltsiumnitraatväetisi, mis aitavad tagada kõrge kvaliteedi ja turuväärtusega saagi, koondab brändinimi YaraLiva®. Need väetised tagavad taimedele kiire mõjuga nitraatlämmastiku koos taimi tugevdava kaltsiumi ning booriga. YaraLiva toodete andmine viljapuudele ja kultuurtaimedele kasvu ajal muudab need loomulikul teel tugevamaks ning stressile vähem vastuvõtlikuks. Kriitilisel viljade moodustumise perioodil kuni saagikoristuseni aitavad YaraLiva väetised suuremaid, tugevamaid ja parema välimusega vilju, mugulaid, lehti või salatit kasvatada.

YaraLiva formulatsioon sisaldab nitraate, mis on eelistatud lämmastiku vorm, sest neid omastavad taimed kiiresti. Nitraadid on mullas ka liikuvamad ja koheselt taimedele kättesaadavad. Kasutades YaraLiva väetisi, on tulemuseks pikema säilivusajaga puu- ja köögivljad, mis lisaks seest tervemad ning pealt ilusama välimusega.

YaraLiva™ väetiste omadused ja toiteelementide sisaldused massiprotsentides (%)

Toiteelement YaraLiva Tropicote YaraLiva Nitrabor YaraLiva Calcinit
Kaltsium (Ca) 18,8 18,3 19,0
Kaltsium (CaO) 26,3  25,6 26,5
Üldlämmastik (N) 15,5  15,4 15,5
Nitraatlämmastik
(NO3-N)
14,4 14,1  14,4
Ammooniumlämmastik(NH4-N)  1,1  1,3  1,1
Graanuli tihedus (lahtiselt)  1,1 kg/l  1,1 kg/l Lahustuvus (20°C) 1200 g/l vees
Granulomeetria (ISO)  90% 2-4mm  90% 2-4mm EC (1g/l 25°C juures) 1.2mS/cm
Värvus  valge  kollane valge

YaraLiva väetiste eelised

Saak püsib kauem värske

Saak püsib kauem värske

YaraLiva väetisi kasutades säilitavad viljad oma kaalu ja kvaliteeti kauem. Eriti just puu- ja köögiviljakasvatuses märkavad kasvatajad kiiresti, et saadav toodang säilitab oma kaalu ja kvaliteedi pikema perioodi jooksul ehk teisisõnu püsivad viljad turul kauem värsked. Supermarketite ja puu- ning köögiviljamüüjate silmis on see suur eelis. Kasvatajale toob see kvaliteetse tootja maine ning suurema nõudluse tema toodangu järele, mille eest saab ta tõenäoliselt küsida kõrgemat hinda.

Kõrvuti kaltsiumiga parandab boor rakkude terviklikkust taimes ja viljades. Sünergia kaltsiumi ja boori vahel tähendab, et kui suure kaltsiumisisalduse korral võib kudede jäikus ja pragunemise risk suureneda, siis boor neutraliseerib selle mõju ning muudab koed elastsemaks.

YaraLiva hoiab viljad seest terved

Seest terved viljad

Kaltsium seob rakke, mistõttu mängib see tähtsat rolli raku struktuuris. Keegi ei soovi süüa pealt ilusa välimusega vilju, mis seest pehmed, mädanenud või lihtsalt värvitud. Üks YaraLiva väetamisprogrammi lisamise eeliseid on taoliste olukordade vähendamine. Saladus peitub YaraLiva toodetega väetamise täpses ajastamises – kui moodustuvad noored viljad, tuleb neid varustada suurel hulgal kaltsiumiga. Viljade kasvades (ning Ca sisalduse vähenedes, mis on normaalne) püsib kaltsiumi tase viljades sellisel tasemel, mis on vajalik tervete viljade tootmiseks.

Kaltsium seob rakke ja mängib seega olulist rolli raku struktuuris. Kaltsiumipuuduse tõttu variseb rakk kokku. Hea varustatus kaltsiumiga aitab taimedel seetõttu stressiga paremini toime tulla (nt soolsusstress) ning teeb need vastupidavamaks haigustele ja füüsilistele häiretele. YaraLiva tõstab ka viljade toitainelist väärtust. Kaltsiumil pole mitte ainult kriitiline funktsioon metabolismis, vaid selle piisav varu luudes on tähtis ka inimeste jaoks.

Terve välimusega viljad

Terve koor ja välimus

Vilju, mis on pealt terved ja säravad ning ühtlast tooni koorega, soovivad tarbijad kõige enam. Puu- ja köögiviljaturul soovitakse toodangut, millel on särav ja terve välimus ning ühtlane koore värv. Kui vili peaks olema punane, siis soovitaksegi vilja, mis on ühtlane särav punane. Viljal ei tohiks olla plekke (nt tumedaid täppe kollasel banaani koorel) ning märke mädanemisest. Puu- ja köögiviljade kaltsiumisialduse suurendamine tõstab nende tugevust, vähendab vee kadu ladustamisel ning pikendab säilivusaega. Tänu väiksemale veekaole säilitamisel püsib viljade kaal ja kena terve välimus.

Pragunenud puu- ja köögiviljad on väiksema turuväärtusega, kuid altimad ka taimehaigustesse nakatuma, eriti seenhaigustesse, mis põhjustavad viljade mädanemist. YaraLiva kasutamine on kõigele lisaks näidanud taoliste probleemide vähenemist kuni poole võrra.